Akrylfärg

Hem > Akrylfärg

Akrylfärg

Akrylfärg är populär bland såväl yrkeskonstnärer som hobbyister och är lätt att använda. Här går vi genom hur det fungerar, vad du bör tänka på, och var du kan hitta bra akrylfärg.


Vanliga frågor

Har du några funderingar innan du provar på akryl för första gången? Här hittar du svar på några vanliga frågor.

Vad är akrylfärg?

Akrylfärg är en populär och lättanvänd typ av vattenlöslig färg som utmärker sig genom att torka på bara cirka en halvtimme, och som passar bra till såväl nybörjare som erfarna konstnärer. Läs mer om akrylfärg här.

Vad kan man måla med akrylfärg?

Du kan måla på de flesta material med akrylfärg, så länge underlaget inte är oljigt, för då fäster färgen inte speciellt bra. Bland annat kan du måla på papper, canvas, stenar och trä.

Hur målar man med akrylfärg?

Måla med pensel, antingen som färgen är eller blandad med lite vatten. Den torkar på cirka 30 minuter, varefter du kan måla ytterligare lager ovanpå. Ett tips är att börja med en blyertsskiss.

Vilka akrylfärger finns det?

Det finns olika typer av akrylfärger med olika egenskaper – till exempel kan du skaffa “heavy body”-färger med tjockare konsistens, långsamtorkande, tunnflytande, med mera. Färgerna finns också i billigare och dyrare varianter för hobby- samt proffsanvändning.

Professionell akrylfärg

Professionell akrylfärg av konstnärskvalitet utmärker sig genom att ha en högre mängd pigment, som ger starkare färger och bättre lyster.

Hobbyfärg

Hobbyfärger av studiekvalitet har mindre pigment, men är därmed också billigare och ett bra sätt för nybörjare och yngre konstnärer att använda akryl på lägre budget.


Köpa bra akrylfärg

Köp inte de allra billigaste budgetfärgerna – när du väljer bra akrylfärg av studie- eller konstnärskvalitet slipper du sådant som torra färger, eller färger som skurit sig. Nedan hittar du ställen som säljer bra färg.

IB Wahlström

IB Wahlström har ett gott utbud av bra akrylfärg i såväl studie- som konstnärskvalitet – du kan bland annat köpa akrylfärg i högsta kvalitet från märken som Schminke och Amsterdam, samt bra studiekvalitetsfärger som Schjerning och Maimeri Acrilico. De har såväl färdiga akryl-set som enstaka färger. Vi kan särskilt rekommendera akryl-seten om du ska köpa akrylfärg för första gången. Seten ger ofta en bra grund!.

Panduro

Panduro har sitt eget märke av akryl av studiekvalitet, men erbjuder också flera andra. Du hittar såväl färger av studiekvalitet från exempelvis Winsor & Newton, som sådana av konstnärskvalitet från bland annat Amsterdam.

Adlibris

Adlibris är inte bara bokhandel, utan säljer också konstnärsmateriel, inklusive ett bra utbud av akrylfärger. Det finns här främst färger i bra studiekvalitet, från till exempel Daler-Rowney och Winsor & Newton.

Hornbach

Hos Hornbach hittar du ett stort utbud av bra färger av studiekvalitet – bland annat har de många färger från märket Winsor & Newton i såväl tub som i burk.


Akrylfärg – tillbehör

Du behöver inte bara själva färgen, utan också en del tillbehör, som penslar samt papper eller duk att måla på.

Vilka penslar till akrylfärg?

Du behöver bra penslar, som utmärker sig av styvare borst än akvarellpenslar. Skaffa gärna både runda och platta penslar (bägge i både större och mindre storlek) för olika situationer, samt en smalare för detaljmålning.

Vilket papper?

Akryl fungerar på de flesta material som inte är oljiga, men om du väljer papper är det viktigt att det är tjockt och klarar av att målas på utan att gå sönder eller buckla sig.