Akvarellfärg

Hem > Akvarellfärg

Akvarellfärg

Akvarellfärg är ett spännande material att måla med, och du hittar här svar på frågor samt guide till var du hittar bra färger, så att du är redo att börja måla.


Vanliga frågor

Här hittar du svar på några vanliga frågor om akvarell, som kan vara bra att känna till som nybörjare.

Vad är akvarellfärg?

Akvarellfärg är vad som i vardagligt tal brukar kallas för vattenfärg. Akvarellfärger är vattenlösliga och vattenburna. Du som konstnär målar i tunna genomskinliga lager på vitt papper. Akvarellfärg kommer både i flytande form i tub, och som hårda färgkakor. Läs mer om vattenfärg här.

Hur använder man akvarellfärg?

Du målar akvarell med färg, pensel och vatten, antingen med våt pensel på vått papper, eller vått på torrt. Det första ger en diffus effekt, medan det senare ger starkare färger.

Vad är skillnaden mellan akvarellfärg och vattenfärg?

Akvarellfärg och vattenfärg är två namn på samma sak. Den enda skillnaden är att begreppet “vattenfärg” brukar användas mer när man pratar om målning för barn, men båda syftar på samma färg.

Vilken akvarellfärg är bäst?

Liksom många andra färger pratar man om konstnärskvalitet och studiekvalitet, där den förstnämnda är bäst. Färgerna går att skaffa i hårda kakor i kopp, vilka är lättransporterade, men också i tub eller i flytande form.

Akvarellfärg på tub

Akvarell på tub är lättare att använda än färgkakor och ofta både billigare och lättare att arbeta med – och går också att göra färgkaka av genom att låta utklämd färg torka.

Akvarellfärg i kopp

Akvarell i form av en färgkaka i en kopp är också vanligt, och har den stora fördelen att det är lätt att ta med sig.

Flytande akvarellfärg

Flytande akvarell är ytterligare ett alternativ, där du doppar pensel direkt i en burk med redan flytande färg, som du alltså inte behöver tillsätta vatten.


Köpa bra akvarellfärg

Bra akvarellfärg av konstnärskvalitet utmärker sig av att innehålla mer pigment och mindre utfyllnad, till skillnad från studiefärger. Du kan hitta bra akvarellfärger hos flera återförsäljare, bland annat de följande:

IB Wahlström

Hos IB Wahlström kan du köpa akvarellfärg av riktigt bra kvalitet. De har såväl akvarellfärger för professionella konstnärer som hobbykonstnärer. Deras sortiment består av både akvarellfärg av högsta konstnärskvalitet och studiekvalitet. Du hittar färger från flera kända märken – bland annat den bästa akvarellfärgen Winsor & Newton, samt andra märken med bra akvarellfärg som Schminke och White Nights, med flera.

Konstnärernas centralköp

Konstnärernas centralköp säljer både separata färger och färdiga set från bra märken som Winsor & Newton, Schminke och Gansai Tambi, i både tub och kopp, och med de tillbehör du behöver.

Adlibris

Adlibris har ett mycket stort utbud av färger, men det är lite svårare att se på webbsidan vilka som är av vilken kvalitet, vilket alltså kräver lite egen forskning innan köp.

Artistica

Artistica har ett stort utbud med såväl de allra bästa färgerna från Winsor & Newton och färger som utgör en bra kompromiss mellan kvalitet och pris, som Rosa Gallery och Van Gogh.


Akvarellfärg – tillbehör

Utöver färgen behöver du också vissa tillbehör till din akvarellmålning – däribland rätt penslar och papper. Här får du svar och tips.

Vilka penslar till akvarellfärg?

Det som utmärker en bra pensel till akvarell är dels att den kan hålla mycket vatten, och dels att borsten är spänstiga. Du kan skaffa bra penslar med exempelvis mårdhår, men det finns också syntetpenslar.

Vilket papper?

Den papperstyp som lämpar sig bäst till akvarell är bomull med ganska hög tjockhet, så att det klarar av att målas på utan att smulas sönder. Du hittar ofta dessa sålda som just akvarellpapper.