Gouachefärg

Hem > Gouachefärg

Gouachefärg

Gouache, som gouachefärg är gjort av, är ett bra material att arbeta i, som är populärt bland illustratörer och målare för sin höga färgintensitet. Här kan du läsa om gouachefärg och var du kan få tag på det.


Vanliga frågor

Här finner du en samling av vanliga frågor och svar som kan vara bra för dig som vill prova på gouache.

Vad är gouachefärg?

Gouachefärg är helt enkelt en typ av vattenburen färg som är mer täckande, opak och intensiv än akvarellfärg. Detta innebär att du lättare kan måla i lager och använda ljusa färger ovanpå mörka. Läs mer om gouache här.

Hur använder man gouachefärg?

Gouachefärg används på samma sätt som akvarell – du använder en pensel och vatten för att få upp färg eller för att påverka hur transparent den är, och målar på akvarellpapper.

Ska man välja gouachefärg eller akryl?

Både gouache och akryl är bra konstmaterial! De skiljer sig något åt i att gouache är lite dyrare men mer lättanvänt, medan akryl är mer tåligt och går att måla på fler typer av ytor.

Vilken gouachefärg är bäst?

Gouachefärg finns av studie- och konstnärskvalitet, varav den senare är bättre men kostar mer. Du hittar de allra bästa gouachefärgerna av konstnärskvalitet från märken som Winsor & Newton.

Professionell gouachefärg

Professionell gouachefärg är detsamma som konstnärskvalitet. Det innebär alltså färger som har mycket pigment och en bra färgstyrka och lyster.

Hobbyfärg

Det finns även hobbyfärg, även känt som studiekvalitet. Dessa har mindre pigment, men är billigare, och kan därför passa dig som vill prova på utan att lägga ut mycket pengar.


Köpa bra gouachefärg

Bra gouachefärg kännetecknas av sin lyster och mängd pigment, vilket gör att den passar bra för att måla opakt och täckande med intensiva färger. Nedan hittar du aktörer som säljer bra sådan.

IB Wahlström

IB Wahlström har ett bra utbud av bra gouachefärg. Via dem kan du både köpa gouachefärg i set och styckvis. De erbjuder bland annat bra gouachefärg från erkända märken som Winsor & Newton och Schminke. Om du som nybörjare vill komma igång med gouachemålning kan vi rekommendera att köpa ett gouache-set, för att på så sätt få en bra grunduppsättning som du senare kan bygga på allt eftersom. Du hittar även gouache-set i sortimentet hos IB Wahlström.

Konstnärernas centralköp

Konstnärernas centralköp har ett mindre men genomtänkt urval av färger som håller bra kvalitet. Det finns där både stora och små tuber med Winsor & Newton-färger, samt set med flera färger.

Matton

Matton har ett bra utbud av kvalitativ gouachefärg för konstnärer, med såväl märken som Winsor & Newton, som Daler & Rowney. De säljes både i set och som separata färger.

Artistica

Artistica säljer gouachefärg från flera olika märken, vilket gör att du kan hitta något nästan oavsett din budget. Du kan också få tag på bra konstnärsmateriel som akvarellpapper hos dem.


Gouachefärg – tillbehör

Du behöver några tillbehör när du ska måla med gouache – och det här är vad du behöver tänka på.

Vilka penslar till gouachefärg?

Det är vanligt att använda penslar med svinborst eller syntet till gouachemålning – oftast något styvare om du målar med lite vatten, eller lite mjukare om du använder mer vatten.

Vilket papper?

Du kan med fördel använda samma typ av tjocka papper av bomull som du använder vid akvarellmålning, så kallat akvarellpapper, men det går också bra att måla gouache på en målarduk om du så önskar.